AFEM DE NOU BARRIS

AFEM DE NOU BARRIS

Associació de Famílies per la Salut Mental de Nou Barris

Origen

L’acta fundacional de l’AFEM de Nou Barris és de l’octubre del 1995. La reforma psiquiàtrica del 1986 representava el principi de l’atenció comunitària de les persones amb trastorn mental, representava l’obertura psiquiàtrica, les institucions es reservaven per a aquelles persones en estat més greus de deteriorament, sorgien els centres assistencials i els centres rehabilitadors, les famílies passaven a ser cuidadores de les persones amb trastorn mental.

A partir d’aquest moment es creaven les primeres associacions, la finalitat de les quals era donar suport a aquestes famílies, defensar els drets del col·lectiu davant de les Administracions. Però no hi havia prou, les associacions necessitaven d’algú que els hi donés aixopluc, que fes que lluitessin plegades i no individualment per la millora i la qualitat de vida de tots plegats, persones amb trastorn mental i familiars. Així fou que naixia, just uns mesos després de la constitució de l’AFEM de Nou Barris, la Federació Salut Mental Catalunya, que aplega actualment 65 associacions d’arreu de Catalunya i amb la que l’AFEM de Nou Barris té una relació molt estreta.

Objectiu

L’associació té com a missió donar suport de tot tipus a les famílies: orientació, assessorament, suport psicològic i lleure terapèutic. Des del moment en què la família s’acosta a la recerca de suport, la psicòloga l’acull, l’atén, i intenta vincular-la per tal que comparteixi amb els/les atres socis/es inquietuds, moments difícils, moments d’esbarjo, poder parlar d’igual a igual allò que l’angoixa i compartir el màxim d’experiències amb qui seran els nous companys de viatge. La psicòloga visita a més la persona amb trastorn mental per tal de conèixer de primera mà el seu estat i la relació amb la família i l’entorn.

Eines

En matèria de suport la família rep atenció individualitzada tantes vegades com la necessiti d’acord amb unes hores convingudes d’una manera totalment gratuïta i participa si ho creu convenient dels grups de teràpia que dirigeix la psicòloga i dels grups d’ajuda mútua dinamitzats exclusivament per familiars. Tanmateix, es fan tallers psicoeducatius i l’escola de famílies.

Durant l’any es fan dues o tres sortides ludicoterapeutiques i la celebració conjunta amb la Federació Salut Mental Catalunya i altres associacions, del Dia Mundial de la Salut Mental. Des de principi dels 2015, Nou Barris va ser escollida una de les seus del projecte pilot Activa’t per la Salut Mental, un programa molt ambiciós que té com a finalitat l’apoderament de la persona amb trastorn mental, la família, a partir de convertir-se en subjecte actiu de la seva recuperació. L’AFEM de Nou Barris acull els grups d’ajuda mútua de familiars que sorgeixen d’aquest programa.

Des de l’any 2016 AFEM Nou Barris és una de les 15 entitats que formen part del projecte de gestió comunitària l’Ateneu la Bòbila de Porta. Participa en la gestió de l’equipament així com realitzant diverses activitats en el centre.

Contacte:

Telefono: 654 15 43 82

Adreça: c/. de l’Estudiant, 22-24, 08016 Barcelona, barri de Porta, Nou Barris

https://wego.here.com/directions/mix/mylocation/e-eyJuYW1lIjoiQUZFTSBkZSBOT1UgQkFSUklTLCBGYW1cdTAwZWRsaWVzIHBlciBsYSBTYWx1dCBNZW50YWwiLCJhZGRyZXNzIjoiY1wvLiBkZSBsJ0VzdHVkaWFudCwgMjItMjQsIEJhcmNlbG9uYSIsImxhdGl0dWRlIjo0MS40MzM2Mzk5LCJsb25naXR1ZGUiOjIuMTc3NCwicHJvdmlkZXJOYW1lIjoiZmFjZWJvb2siLCJwcm92aWRlcklkIjoxNTE2ODM2OTk4NTk4ODk1fQ==?map=41.43364,2.1774,15,normal&fb_locale=es_ES

afem_logo_impremta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *