Presentació de la XEC.CAT (Xarxa d’Espais Comunitaris) a la V FESC

xec

El diumenge 23 d’octubre a les 11h es va presentar a la V FESC (Fira de l’Economia Social de Catalunya) la nova xarxa d’equipaments i espais de gestió comunitària de Catalunya. L’Ateneu la Bòbila de Porta en som part i creiem molt en la conveniència d’aquesta Xarxa. A continuació podeu llegir el Manifest de la XEC:

En els darrers anys, l’aparició d’espais/projectes gestionats de manera comunitària ha anat agafant cada cop més força, si bé la necessitat de comptar amb aquests punts de trobada, formació, creació i autoorganització és una pràctica històrica que es remunta als Ateneus, Casals Populars, i cooperatives de principis del Segle XX. Per això plantegem la necessitat de constituir una xarxa amb capacitat d’intercanviar coneixements i recursos en diferents àmbits, des de la gestió al finançament, passant pel foment del cooperativisme o el treball en cultura.

Reconeixent‐nos en diverses formes i mitjans (l’okupació, el lloguer o la gestió d’equipaments públics), compartim una sèrie d’objectius, valors i models d’organització, comuns a l’Economia Social i Solidària (ESS); unes formes de fer que sumin i vagin configurant espais que escapin al control del mercat i les seves polítiques, per reforçar‐ne les alternatives. És per això que volem constituir‐nos en xarxa amb entitat pròpia.

Els Espais Comunitaris són fonamentals a l’hora de posar en pràctica el model de barri, de poble i de ciutat en el que volem viure. L’objectiu és construir espais on poder decidir, a partir dels coneixements col∙lectius, des dels més tècnics als més creatius, sobre tot allò que ens envolta. Eixamplant aquestes pràctiques ens reapropiem de les nostres vides, generant nous models de consum, d’oci i de relació, amb un impacte dins de les nostres comunitats que resol moltes necessitats compartides, de tipus econòmic, laboral, formatiu, de lleure o d’autoorganització.

Volem posar en el centre valors com l’horitzontalitat, l’arrelament amb el territori, la transparència, la co‐responsabilitat, el compromís i l’establiment de relacions no discriminatòries; amb una perspectiva de gènere i i intergeneracional. Volem practicar l’autoavaluació i posicionar‐nos clarament en l’antifeixisme, el feminisme, l’antiracisme i la justícia ambiental.

Ens basem en maneres de fer com la presa de decisions horitzontal, basada en la democràcia directa, la memòria històrica, la centralitat de l’economia social i solidària en qualsevol projecte i el compromís com a forma de participació.

Ens concebem com a projectes complexos i amb voluntat d’anar repensant‐nos permanentment. Per això ens associem, intercooperem i ens donem suport mutu; volem compartir aprenentatges, experiències i contradiccions per avançar juntes cap a la creació d’una xarxa que ens ajudi a reconèixer‐nos i a poder traçar projectes en comú.

Reivindiquem la gestió de lo comú i de lo públic a partir de les pròpies comunitats, amb autonomia i independència. Lla construcció d’aquests espais va molt més enllà de la prestació d’un servei, pensem que cal concebre una altra relació al voltant del concepte “públic” més enllà de la vinculació amb les institucions i que les comunitats han de poder gestionar els recursos que els són propis en qualsevol matèria.

Dissabte 4 de juny de 2016, Can Sanpere, Premià de Mar

WEB: http://xec.cat/

Contacte: xecomunitaris@gmail.com

Entitats participants en el procés de la xarxa:

 1. Ateneu Flor de Maig (Poble Nou)
 2. Ateneu la Bòbila de Porta (Nou Barris)
 3. Ateneu l’Harmonia (Sant Andreu)
 4. Ateneu Popular de Nou Barris (Nou Barris)
 5. Ateneu Rosa de Foc (Gràcia)
 6. Vall de Can Masdeu – ressuscitem Sant Llàtzer (Collserola)
 7. Can Sanpere (Premià de Mar)
 8. Casa Orlandai (Sarrià)
 9. Casal de Barri de Prosperitat (Nou Barris)
 10. Casal de Barri Pou de la Figuera (Ciutat Vella)
 11. Casal Popular 3VoltesRebel (Nou Barris)
 12. Centre Ton i Guida (Nou Barris)
 13. GATS – Grup Associats pel Treball Sociocultural (Prat del Llobregat)
 14. Guinardó Vol Espais (Guinardó)
 15. RAI -Recursos d’Animació Intercultural (Ciutat Vella)
 16. Recuperem el teatre Arnau (Poble Sec, Sant Antoni i Raval)
 17. Segle XX (Barceloneta)
 18. …. apunta’t-hi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *