Fer de Porta un barri cooperatiu i solidari (article a La Vanguardia)

(Foto Ricard Cirilo – El Visor)

El dijous 1 de juny l’Ateneu la Bòbila va sortir en un article monogràfic de La Vanguardia (el trobareu al final del post). Es tractava d’un monogràfic sobre l’Economia Social i Solidària (ESS) a Barcelona i les noves línies de subvenció de Barcelona Activa i del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum (ECSSC). En aquest petit tastet es parla resumidament del camí que des de Porta estem realitzant per aconseguir generar economia comunitària amb valors ecosocials. Aquí teniu l’article de La Vanguàrdia i a sota una ampliació del treball que anem fent.

 

ATENEU LA BÒBILA DE PORTA

http://www.lavanguardia.com/lv/monograficos/derechos-sociales-barcelona/index_cab.html

“Volem generar ocupació cooperativa i comunitària”

L’Ateneu la Bòbila de Porta és un equipament de gestió comunitària que va néixer fa gairebé dos anys a Nou Barris. El conformen 15 col·lectius que treballen, d’una manera o una altra, per generar un ecosistema d’economia comunitària, social i solidària, col·laborant amb el territori i, en especial, amb el petit comerç local. Porta ha estat un dels barris que ha rebut suport de Barcelona Activa i del Comissionat d’Economia Social i Solidària.

“Un dels eixos estratègics de l’Ateneu, que treballa en xarxa a nivell de districte, és l’economia social i solidària plantejada des del vessant de generar ocupació cooperativa i comunitària”, explica Albert Rojas, coordinador de l’Ateneu. Un projecte és el Mercat ImPorta!, que proposa una diversitat d’alternatives d’economia solidària: mercat de pagès, moneda social, intercanvi, segona mà, artesania local, etc. “Actualment hi ha altres propostes que estan concretant-se, com la que desenvolupen membres de l’Assemblea d’aturats i aturades per tal d’engegar una cooperativa de càtering, i per a la qual tenen previst demanar una de les subvencions municipals”.

Volem aprofitar aquesta oportunitat per aportar més informació sobre el recorregut que portem fet fins ara.

La primera fita, cap el 2014, que podem situar va ser la creació de la Federació Transforma Porta que va crear-se per impulsar una “transformació” de barri a nivell urbanístic i medi ambiental (amb eixos verds i comunitaris on els horts són claus), a nivell socioeducatiu (a partir de la gestió comunitària d’equipaments, l’Ateneu la Bòbila que donessin respostes a les necessitats reals del veïnat) i a nivell socioeconòmic (promovent l’Economia Social i Solidària, el comerç local i experiències d’economies comunitàries).

Una segona fita, principis del 2015, va ser la de generar el Mercat Importa des d’on donar a conèixer què és l’Economia Social i Solidària i aprendre col·lectivament a desenvolupar-la de forma comunitària. S’han realitzat 10 edicions i a la darrera es va introduir la moneda social tot parlant de la Sobirania Alimentària a la Ciutat.

Un tercer pas, al desembre de 2015, va ser rebre el suport de Barcelona Activa i el Comissionat (ECSSC) a la Federació Transforma Porta per tal de desenvolupar un primer Pla de Xoc per generar ESS comunitàriament. El projecte va ser assumit per l’equip del Col·lectiu Alter Nou Barris i durant 4 mesos va desenvolupar un estudi sobre la situació real de l’ESS a Nou Barris i les potencialitats que existeixen per generar-ne. També va servir per organitzar mensualment el Mercat Importa (es van realitzar 5 edicions en 6 mesos) i es va aprofundir en la seva gestió col·laborativa.

Un quart pas, al setembre de 2016, va ser crear una Àrea d’ESS a l’Ateneu la Bòbila conformada per persones i col·lectius amb interés per la temàtica. Al mateix temps es va redactar una segona fase de pla de xoc recolzada pel Comissionat (ECSSC). Aquesta empenta va ajudar a crear un Espai d’acompanyament a iniciatives d’ESS, que va rebre el nom d’Argamassa. Fianlment, i per diversos imprevistos i paranys no es va poder donar continuïtat a aquest treball.

El cinqué pas, va iniciar-se a gener de 2017, quan es va engegar un projecte compartit amb la Cooperativa ETCs i la XES per fomentar l’ESS a Porta a partir d’una licitació de Barcelona Activa. Durant aquests mesos un equip de 4 persones d’ETCs han estat treballant en diferents temàtiques i acompanyant a col·lectius que conformen l’Ateneu per tal d’empendre cooperativament. El proper dissabte 17 de juny es realitzarà justament una Matinal per explicar millor que és l’ESS.

L’objectiu de l’Ateneu la Bòbila i de la Federació Transforma Porta és continuar treballant per promoure un barri cooperatiu amb més i millors experiències d’economia comunitària (Banc Comunitari del Temps, horts comunitaris, etc.).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *