Exposició FAM I GUERRA A CATALUNYA

Aquest mes de Febrer l’Ateneu la Bòbila acollira l’exposició FAM I GUERRA A CATALUNYA del Museu Etnològic de Catalunya. Inaugurarem l’exposició el divendres 2 de Gener a les 19h a la sala d’exposicions de l’Ateneu, és tracta d’una activitat gratuïta i oberta al veïnat.

Fam i guerra a Catalunya

Fam i Guerra a Catalunya. Memòria i estratègies de supervivència (1936-1959)

L’exposició presenta alguns objectes de vida quotidiana, procedents de col·leccions particulars, documents i fotografies que apropen al visitant al dia a dia de la fam en temps de guerra i postguerra.

El treball de camp dut a terme mostra també el documental sobre testimonis de persones com a memòria de les estratègies de supervivència davant l’escassetat d’aliments i les dificultats que gran part de la població tenia per accedir-hi.

Àmbits i temàtica

L’exposició tracta els àmbits següents:

1. La vida quotidiana durant la Guerra Civil
2. La vida quotidiana durant la postguerra
3. Els qui havien guanyat la guerra
4. Les malalties i l’assistència social
5. Cultura en ombres
6. La memòria de la fam, avui

I cadascun d’aquests àmbits se centra en els següents temes:

1. La vida quotidiana durant la Guerra Civil: els combatents del front i la fam, els herois i les heroïnes del plat a taula i l’estratègia del terror: els bombardeigs.
2. La vida quotidiana durant la postguerra: el menjar de la fam, el racionament i el petit estraperlo.
3. Els qui havien guanyat la guerra: els rics (el gran estraperlo) i els burots.
4. Cultura en ombres: energies i fogons, berenàvem a les fosques per la manca de subministrament elèctric i la ràdio: dia i nit.
5. Les malalties i l’assistència social: el segell Proinfància de la Generalitat de Catalunya, l’Auxili Social, entre d’altres.
6. La memòria de la fam, avui: la idea de la fam ha arribat a marcar la memòria col·lectiva de la nostra societat i encara fa omplir el rebost quan hi ha atemptats, cops d’estat o vagues de transports.

Aquest mes de Febrer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *