Manifest pel 8 de Març – Vaga de Totes – Nosaltres tanquem

Les entitats i col·lectius que conformem la Federació Transforma Porta i la Gestora de l’Ateneu la Bòbila de Porta (“La Totxana”) secundem la Vaga Feminista del 8 de Març. L’equipament romandrà tancat tot el dia i animem a totes a donar suport i participar en totes aquelles activitats reivindicatives i manifestacions que es generaran al llarg del dia. Aquest és el manifest que hem redactat:

8 DE MARÇ – DIA DE LA DONA TREBALLADORA

——————————————————————————————

Comunicat de les entitats del barri de Porta

Avui 8 de març seguim amb el procés de visibilització de la força i la potència que tenim juntes: la possibilitat d’aturar un món que sense nosaltres no funcionaria.

Juntes volem aturar la roda del capitalisme heteropatriarcal, apostant per una economia feminista, social i solidària. Donada la divisió sexual del treball, la vida pública i productiva han estat dominades majoritàriament per homes blancs, adults, (cis)heterosexuals1 i de renda mitjana-alta.

 • El treball assignat a les dones i els rols que se’n deriven han estat invisibilitzats. Som les principals encarregades de la reproducció social:

 • Reproducció de la força de treball

 • Manteniment de la llar

 • Som les treballadores de les feines feminitzades més precàries i amb salaris inferiors a la mitjana: servei domèstic i de cures, sanitat, educació, administració, hosteleria i servei, comerç, neteja, etc.

 • EXIGIM la fi de la violència ginecològica i obstètrica2, així com l’avortament lliure i gratuït i cogestionat per les dones.

 • REIVINDIQUEM la capacitat d’exercir la sexualitat lliurement, el reconeixement de les diferents orientacions i identitats de gènere i dels diferents tipus de famílies i unitats de convivència, així com el reconeixement i els drets de les treballadores sexuals.

 • COMBATEM totes les violències masclistes per acabar amb els feminicidis i tot tipus d’agressions contra les dones, apostant per l’autodefensa feminista.

 • APOSTEM per els serveis públics (educació, sanitat i Seguretat Social) i els béns comuns autogestionats (recursos naturals i territori) d’accés universal, gratuït i de qualitat.

 • EXIGIM l’aturada de privatitzacions i retallades.

 • VOLEM una vida i una mort dignes, reconeixent la nostra dependència mútua, les nostres diversitats funcionals i garantint els drets i el benestar tant de qui és cuidada com de qui té cura d’altres.

 • MANIFESTEM el reconeixement de la dona al món rural com a pilar fonamental que vetlla per la sostenibilitat de la vida arreu del territori.

Com tota lluita, només col·lectivament podem vèncer, per això FAREM VAGA EL 8 DE MARÇ. Per exercir la nostra arma de pressió com és deixar de produir, de consumir i de cuidar. Prendrem els carrers per trencar amb aquesta falsa pau social. Estem fartes de sobreviure enlloc de viure, de carregar a les nostres esquenes amb els privilegis dels altres, de suportar violències masclistes de tota mena i que la vida continuï gràcies a nosaltres. Per això, PAREM-HO TOT.

8 de març, cap a la vaga de totes… JUNTES SOM MÉS FORTES!

Per tot això, les dones de Porta hem decidit reorganitzar-nos. Suma’t el proper 16 de març, a les 18:30h a l’acte obert que organitza el Grup de Dones de Porta

COM A HOME… QUÈ PUC FER?

Al teu centre de treball:

 • Si les dones volen fer vaga, ofereix-te tu com a home i anima als teus companys a fer el mateix: cobrir els llocs necessaris per fer complir amb els serveis mínims obligatoris.

 • Respecta la decisió de les teves companyes de treball de participar o no de la vaga. És una decisió lliure i personal.

 • Fes difusió del manifest i els motius de fer de la vaga feminista del 8 de març.

El dia 8 de març (i tots els dies de l’any):

 • Implica’t al 100% en la cura de les persones dependents, acompanyaments i la criança de criatures de la teva família i grup d’amistats.

 • Realitza el 100% de les tasques domèstiques.

 • No acaparis més espai del que et mereixes. Comparteix amb les dones, al menys, un 50% del temps en un debat col·lectiu i no vulguis acumular l’atenció.

 • Dir que també hi ha homes bons és negar les estructures de poder existents. Sí, casos poden haver molts, però destacar la inexistència de dominacions és una forma d’invisibilitzar i silenciar la lluita feminista.

 • No comparis la teva experiència d’home amb la d’una dona. Et poden haver assetjat un dia, però prova a que ho facin cada dia pel teu físic o la teva manera de pensar.

 • No acusis de no fer un discurs clar. Si vols conèixer la terminologia que s’utilitza, forma’t. Si alguna dona del teu entorn et proposa fer-te pedagogia, escolta i no facis preguntes ofensives.

 • Facilita que la lluita feminista la liderin les dones i les persones oprimides d’altres gèneres. Des de la posició d’home, PARTICIPA, col·labora i suma forces, però no vulguis protagonitzar d’un moviment d’alliberament, precisament, de la figura masculina i patriarcal que representa el teu gènere.

Durant la manifestació:

 • Si participes de les manifestacions i accions durant la vaga feminista, no vulguis protagonisme, no cridis més fort les consignes que les companyes, – no agafis el megàfon, no portis les banderes, tampoc les pancartes, situat darrera o a un costat, no busquis estar a primera línia, és un dia de visibilitat total de les dones treballadores.

 • Actitud de màxim respecte als blocs no-mixtes, si algun company mostra enuig i incomprensió, sigues pedagògic i fes-li entendre de forma assertiva el perquè dels arguments.

1 Persona cis: Persona que s’identifica amb el gènere assignat al néixer.

2 Violència ginecològica i obstètrica: Qualsevol tipus de maltractament exercit pel personal de salut sobre el cos i els processos sexuals i reproductius de les dones. S’expressa amb un tracte deshumanitzat, abús o negació de medicació quan aquesta es requereix, manipulació de la informació i patologització dels processos naturals, comportant la pèrdua d’autonomia i capacitat de decidir lliurement sobre els seus cossos i sexualitat. És una violència que pot donar-se en qualsevol moment del cicle vital de la dona, però s’evidencia especialment al voltant de la reproducció, embaràs i part. (Font: Corporaciones MILES de Chile)

 

28342689_10213914585973116_268448191_o-1FB_IMG_1520442678006(1)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *