19 GENER 2019: L’ATENEU LA BÒBILA de PORTA fa la seva 1º ASSEMBLEA ANUAL

EL PERQUÈ DE TOT PLEGAT!

El passat dissabte 19 de gener es fa fer la primera assemblea anual de l’Ateneu La Bòbila del barri de Porta. Des de l’inici del projecte comunitari a finals del 2014 no havíem estat capaços d’obrir aquest espai de debat, reflexió, avaluació de l’equipament públic.

No ha estat per manca d’interès sinó que com a fruita necessitava madurar en el si de la vida col·lectiva de les entitats, persones i tècnics que configurem un projecte que hem anomenat de transformació social del barri. Això vol dir, que les entitats volen que el projecte de gestió permeti una incidència en el barri que serveixi per millorar la vida de tothom. Pretensió possiblement d’un abast que no som capaços de perfilar en el futur però que el Pla de Gestió proposat passava entre d’altres pel respecte al drets humans, la economia social i cooperativista, la gestió comunitària, la perspectiva de gènere, la sostenibilitat ecològica, econòmica i social i la independència tecnològica i de programari.

L’Assemblea de l’Ateneu també ha estat cabdal per perfilar un projecte comú i transversal a les entitats, que engresqui tothom i generi pertinença en un moment difícil però esperançador doncs tanquem portes per la reforma de la plaça Sóller i el nostre edifici. El trasllat a diferents espais durant dos anys és el preu a pagar per un nou equipament millor arquitectònicament parlant.

Precisament el dret a la ciutat i la lluita per un urbanisme inclusiu al servei de les persones i no dels interessos privats en que està imbuït el projecte de gestió te molt a veure amb la reforma de molts dels espais i usos que encara queden lliures al barri. Una bona discussió serà com la millora no suposarà un procés de gentrificació i expulsió del veïnat.

Per això, la discussió de la governança de l’Ateneu ha estat un altre dels temes centrals per proveir-lo de transparència, eficàcia i d’eines de participació per fer de la gestora, La Totxana, l’òrgan veritablement decisori reforçat amb les comissions de treball. El document presentat treballa en delimitar be els papers i responsabilitats de la Federació com representant jurídic davant el conveni regulador amb l’Administració municipal del nostre equipament de titularitat pública i la Gestora on participem totes les entitats.

Un dels temes recurrents ha estat la implicació de les entitats més enllà de la seva especificitat en els projectes comuns i millorar el coneixement de les activitats de cadascuna d’elles

Això ha permès parlar també de l’avaluació i dels indicadors que haurem de aprovar per avaluar el pla y els objectius marcats, l’eficàcia i la simplicitat de l’estructura organitzativa i executiva. Un exemple d’això ha estat com avaluem les dificultats que projectes de l’economia social i solidària hem patit aquests dos anys i que és necessari fer per dur alguns a bon port com el Mercat Importa o cooperatives dels aturats o de l’Associació 500×20.

El Casal de Joves té una especial rellevància en compartir espai amb altres entitats i ser un cas únic a la ciutat de convivència entre totes les generacions. És un repte que hem adquirit tothom per ajudar a la nova Junta directiva del Casal en el proper futur immediat.

També ha estat palesa les dificultats succeïdes en el personal tècnic doncs a les restriccions econòmiques s’han afegit dos canvis en la direcció del projecte. Tant la federació com la gestora tenen l’objectiu de consolidar un bon equip tècnic garantint la seva formació, els drets laborals i integració en un projecte engrescador.

Es recolliran totes les aportacions per acabar de polir el projecte 2019-2010 que donaran un cos més sòlid al Pla de Gestió, l’Ateneu i encarem el 2019 amb la renovació de la Junta de la Federació assumint el seu paper i fent una crida a la federació de més entitats a las fundadores.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *