L’Ateneu la Bòbila es queda a la XES. La XES expulsarà el 2020 les entitats que suspenguin en programari lliure

Un dels projectes comunitaris de l’Ateneu La Bòbila és ensenyar la gent a usar el programari i maquinari lliure, de codi obert. Des de l’inici va ser un dels seus objectius. Per què programari i maquinari lliure?. Doncs perquè el programari lliure ens ensenya no només a saber usar-lo sinó també al poder conèixer el codi font saber que no ens estan colant un gol. No fa falta ser programador però pots confiar en que al no tenir interès econòmic darrera és més net tot plegat. Igual passa en el maquinari lliure, sobre tot el més tecnològic com la informàtica (xips, etc) que avui està encara en mans de molts poques mans. Un exemple d’això són les impressores 3-D que estan fent-se servir por poder fabricar mascaretes. La gent que ha fet el prototip l’ha compartit i així milions de persones es poden beneficiar.

És com una recepta de cuina deia Richard  Stallmann, fundador de la Free Software Foundation. Pots provar un plat bonissím, seràs usuari del restaurant pero si no saps la recepta sempre seràs depenent del restaurant perquè et serveixi sense saber ben be si el que menges és saludable o no. Conèixer la recepta, els ingredients i l’elaboració del plat és el que et fa lliure de dependre del restaurant. Doncs bé, el programari lliure seria com una recepta.

Pots usar-lo (usuari/a) amb la garantía que ningú s’aprofita de la teva salut, dels teus diners o dades. No només això, si vols aprendre a cuinar-lo (programador) saps la recepta i com elaborar-lo. I no només això, si vols posar altres ingredients o modificar l’elaboració també pots fer-lo i compartir-lo. El software privatiu no permet ni que canviïs la recepta ni l’elaboració perquè et nega fins i tot la recepta mateixa.

Aquesta és la noticia de la XES – Xarxa d’Economia Solidaria de Catalunya- de la que parla el titular…


La XES expulsarà el 2020 les entitats que suspenguin en programari lliure

La XES, orientada per la seva Comissió de Procomuns, ha decidit prendre la dràstica mesura de donar de baixa de manera fulminant a totes aquelles sòcies que no tinguin resolta la transició de tota la seva operativa tecnològica a programari lliure durant el 2020.

La mesura s’ha pres com a resultat de les escandaloses xifres de l‘Informe del Mercat Social Català 2019 sobre l‘ús programari lliure a les organitzacions que fan el Balanç Social.

D’aquesta manera, a partir de l’1 de gener de 2020, un exèrcit de xinxetes de Pam a Pam recorrerà una per una totes les entitats sòcies de la XES per revisar les pràctiques dels projectes. Aquelles que no superin amb nota la graella de preguntes sobre la implementació de programari lliure en la gestió diària de la seva cooperativa seran automàticament donades de baixa de la XES i descatalogades del mapa Pam a Pam. D’acord amb les dades recollides fins ara, és probable que la XES quedi reduida a un grup d’entitats tecnològiques.

Aquesta mesura s’ha acordat en la darrera permanent del 18 de desembre amb les alarmants dades sobre la taula i després d’un intens debat. S’ha considerat que aquelles entitats que continuen alimentant la maquinària capitalista des del formats digitals (utilitzant eines privatives i mercadejant amb les dades personals,) no poden continuar utilitzant l’etiqueta d’entitat “transformadora”. Seguint el mateix criteri, no es permetrà la incorporació de noves iniciatives a que no compleixin amb aquest requisit de manera estricta.

La XES valora la possibilitat de convidar les entitats suspeses a procedir a la seva dissolució, inspirant-se en la proposta plantejada per les expertes en ESS Ana Polo i Oye Sherman durant la darrera FESC.

Per tal de no quedar excloses de la Xarxa, la Comissió de Procomuns us recomana fer un cop d’ull urgentment a la campanya “No siguis GAFAM!” que s’engega avui, i al repositori d’eines lliures per iniciar la transició i evitar l’expulsió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *